Svensk Handboll

Sammanfattning dag 1 av USM finalspelet

Vi har sammanfattat första dagens matcher och grupper för de olika åldersklasserna. Efter dagens matcher är några lag redan klara för semifinal.

F14

Kristianstad HK:s Nellie Jönsson gjorde finalspelets första mål när F14-klassen rullade i gång med två parallella matcher i grupp 1. Kristianstad HK–IK Sävehof Gul en match där lagen ägde kommandot i olika perioder. Partillelaget förvaltade sina dominanta perioder bättre och kunde vinna med 18–16.

I den parallella inledningsmatchen i gruppen möttes Täby HBK och Åhus Handboll. Denna match inleddes målsnålt. Båda lagens målvakter, Olivia Herre i Täby och Stella Beutler i Åhus, var på hugget. Efter sex minuter stod det 2–1 till Åhus Handboll. Sedan tog Täby successivt kommandot och vann till slut med 23–16.

I grupp 2 inledde Skuru IK och Ystads IF HF jämnt. Lagen kände på varandra och bytte initiativ flera gånger. Första halvlek var jämn även om skåningarna hade ett litet övertag. I andra halvlek visade det sig att Ystads IF HF hade en växel till. Nackalaget gjorde vad det kunde för att hålla emot, men Ystad gled ifrån fram till en 21–16-seger.

Samtidigt möttes BK Heid och Spånga HK i en tät drabbning. BK Heid fick tidigt ett litet övertag, men kunde aldrig rycka ifrån. I andra halvlek gjorde Spånga HK vad det kunde för att ta sig i kapp, men laget från Göteborg höll undan fram till 17–16. Heids Nellie Rasheed och Spångas Louise Wistrand var målbäst i sina lag med sju respektive sex mål.

Denna klass spelade även omgång 2 på fredagen. I grupp 1 tog Täby HBK sig an Kristianstad HK och satte ned foten från start. Laget gick tidigt ifrån och kunde kontrollera matchen hela vägen till slutvisslan. Kristianstad HK kämpade väl, men Täby HBK vägde för tungt. Vinnarna hade tio målskyttar, där Maja Ross Skärvad stack ut med åtta mål. Slutresultatet skrevs till 31–18.

IK Sävehof Gul och Åhus Handboll drabbade samtidigt samman i en kamp som skulle visa sig avgörande för semifinalplatserna. Lagen följdes åt hela vägen. Inget lag ledde någonsin med mer än två mål. Åhus Handboll hade åtta målskyttar och IK Sävehof Gul sex. Partillelaget vann med knappa 20–19 sedan båda lagen varit mållösa sista en och en halv minuten.

Fredagens resultat gjorde att Täby HBK och IK Sävehof Gul är klara för semifinal. De två lagen möts på lördag förmiddag för att göra upp om den inbördes ordningen till semifinalerna.

I grupp 2 fortsatte Ystads IF HF på det inslagna vinnarspåret genom att de första fem minuterna springa ifrån till 6–0 mot Spånga HK. Detta återhämtade sig aldrig laget från västra Stockholm ifrån. Ystad bevakade matchen fram till 25–20 och Nea Ewaldh gjorde åtta mål.

Skuru IK studsade upp från förlusten i match ett och tog ett tidigt initiativ mot BK Heid Röd. Laget trummade på med stabilt försvarsspel och fin målproduktion fram till 10–6 halvvägs. Så långt kände nog många på läktaren att seger var säkrad, men BK Heid vill annorlunda. Mellan matchminut 25 och 35 gjorde göteborgarna sex raka mål fram till en tvåmålsledning. Skuru IK tog sig dock samman och kunde rädda ett oavgjort slutresultat, 14–14.

Fredagens resultat i grupp 2 innebär att Ystads IF HF är klart för semifinal.

P14

I grupp 1 drabbade Lugi HF 2 och Hammarby IF HF 1 samman i en tät och oviss kamp. Trots att det länge var Lugi som ledde var det Hammarby som gick till halvtidsvilan i en knapp 13–12-ledning. I andra halvlek tog Lugi HF 2 tillbaka taktpinnen. Lundalaget stod till slut som vinnare med 23–21. Lugis Carl Bjerström och Jakob Hammarlund var starkt bidragande med sina sex mål vardera.

I den andra inledningsmatchen i grupp 1 var det Mälardalsderby mellan VästeråsIrsta HF och Enköpings HF. Västerås var hela tiden lite starkare än sina E18-grannar. Vidar Horn visade vägen för sitt lag genom att göra fem mål när VästeråsIrsta HF vann med 17–12.

I grupp 2 blev det jämnast möjliga kamp när IFK Malmö HF och BK Heid Röd ställdes mot varandra. Matchen inleddes målsnålt. När Heids målvakt Troy Lundberg efter drygt tre minuter vann 7-meterskampen mot Wilmer Havenstigh stod det endast 2–1 till de kanariegula malmöiterna. Matchen fortsatte jämnt där lagen bytte mål med varandra fram och tillbaka. Slutresultatet skrevs till 18–18.

Gruppens andra match var också jämn, men när IK Sävehof Svart och Ystads IF HF ställde upp mot varandra utsågs en segrare. Lagen höll jämna steg: efter sex minuter stod det 3–3 och efter tolv 5–5. I detta läge gjorde Ystads IF HF ett litet ryck, ett försprång som laget länge höll. I andra halvlek lyckades dock det gula laget ta tillbaka initiativet och med sju minuter kvar gjorde laget ett litet ryck som kunde försvaras fram till slutvisslan. Matchen slutade 23–21.

På fredagskvällen fortsatte spelet i grupp 1 när VästeråsIrsta HF mötte Hammarby IF HF 1 och Enköpings HF ställdes mot Lugi HF 2. Hammarby, väl medvetna om att seger var nästintill nödvändig drog upp farten från start och gick fram till en tidig 6–2-ledning. Västerås behöll dock lugnet och arbetade sig in i matchen. När domaren blåste för vila hade Hammarbys ledning krympt till ett mål. I andra halvlek vände VästeråsIrsta HF på matchen. Laget kämpade sig i kapp och förbi. Matchen slutade med 18–16-seger för Västerås.

I den andra matchen orkade inte Enköpings HF stå emot Lugi HF 2. Även om första halvlek länge var jämn drog Lugi HF 2 obönhörligt ifrån. Efter halva matchen ledde de vinröda med 17–11. I andra halvlek fortsatte matchen enligt samma mönster. Lugi HF 2 vann med 29–20.

Fredagens resultat i grupp 1 innebär att Lugi HF 2 och VästeråsIrsta HF är klara semifinal.

I kvällsomgången i grupp 2 satte IK Sävehof Svart ned foten rejält mot IFK Malmö HF, bland annat genom att göra första halvleks sex sista mål fram till 21–12. I andra halvlek fortsatte Sävehof på inslagen väg. Slutresultatet skrevs till 34–21.

I den andra matchen studsade Ystads IF HF upp från den inledande förlusten genom att besegra BK Heid Röd med 25–16. BK Heid kämpade och försökte men Ystads IF HF hade för stor bredd och tyngd. Texas Wendel och Milo Andersson blev bästa målskyttar med sina sju och fem mål när Ystad vann med 25–16.

Fredagens resultat i grupp 2 innebär att IK Sävehof Svart är klar för semifinal.

F16

Skövde HF 1 och IK Sävehof Svart möttes när grupp 1 inleddes. Skövde inledde bäst och tog en tidig tremålsledning, men Sävehof kom igen och började jobba sig i kapp. Skövde HF kontraslog dock och höll dock ledningen fram till halvtidsvilan. Skövde HF:s Selma Hestner Olsson gjorde sju mål under matchens första 25 minuter. I andra halvleks inledning fortsatte Skövde HF att dra ifrån. Det tog närmare sex minuter innan IK Sävehof Svart gjorde sitt första spelmål för halvleken. Skövde HF vann till slut med 33–24.

I den andra matchen möttes norra och södra Storstockholm när Sigtunalaget Skånela IF och Botkyrkalaget IFK Tumba HK drabbade samman. Det var en jämn match, men med undantag för korta perioder i matchen ledde Tumba hela vägen. Laget vann slutligen med 30–27. Hanne Högquist och Isabella Åström stod för nästan hälften av IFK Tumba HK:s målskörd med sina sju mål var.

I grupp 2 tog sig HK Aranäs Vit an Årsta AIK HF. I första halvlek följdes lagen åt, med en liten övervikt för Årsta. I andra halvlek ökade laget från Kungsbacka farten. Mellan matchminut 35 och 38 gjorde Aranäs sex raka mål, sedan var matchen vunnen.

I matchen VästeråsIrsta HF-Önnereds HK 1 dominerade lagen varsin halvlek. I första halvlek. De första 25 minuterna höll Önnered i taktpinnen. Laget förvaltade sitt övertag fram till en 14–10-ledning i halvtid. Stella Nyman hade en framträdande roll med sina fyra mål. I andra halvlek bytte matchen skepnad. Västerås kom ut från vilan som ett nytt lag. Inledningsvis bytte lagen mål med varandra men sedan stängde Västerås igen sitt försvar och gjorde tio raka mål. När matchen var slut sto VästeråsIrsta HF som segrare med 25–21. Andra halvleks bästa målskytt var Alva Berglind med sina fem mål.

P16

P16-klassen var sist ut på fredagskvällen. IK Sävehof Svart och Täby HBK 1 gjorde upp i den ena matchen. Första halvlek slutade helt jämnt, 11–11, efter att lagen hade bytt ledning med varandra ett par gånger. Det skulle dock visa sig att Sävehof i denna match hade mer kraft än Täby. I andra halvlek lade IK Sävehof in en ny växel och Täby HBK 1 kunde då inte hänga med. Partillelaget drog ifrån till en komfortabel 28–21-seger.

I gruppens andra match var det Skånederby när Lugi HF 1 och IF Kristianstad möttes. Det var laget från östra Skåne som började bäst och gick fram till en tidig 5–2-ledning. Lundensarna hade dock tålamod och vände matchbilden till sin fördel. När halvtidssignalen ljöd stod det 11–8 till Lugi HF 1. I andra halvlek förvaltade laget ledningen och kunde arbeta sig till en seger med 23–19.

I den parallella gruppen satte både HK Aranäs Vit och Ystads IF HF 1 ned foten i sina respektive grupper. Båda lagen vann sina inledande matcher klart. Ystads IF HF 1 mötte ett Skånela IF som försökte streta emot och lyckades med det i en halv match. Sedan orkade inte laget från Sigtuna längre. Andra halvan bjöd på en rejäl målkavalkad från pågarna från Ystad. Laget vann med 31–20.

HK Aranäs Vit tog sig an Norrköpings HK och markerade från start. Efter 25 minuter ledde laget från Kungsbacka med 16–9. Andra halvlek blev en transportsträcka fram till slutsignalen och en slutlig seger med 32–20.

F18

Grupp 1 inledde Halmstad HF med fin energi och höll jämna steg med IF Hallby HK. Kraften räckte till matchminut 19. Då klev Hallbys Alva Claesson fram, där hennes tre raka mål bidrog till ett ryck fram till en tremålsledning i paus. I andra halvlek drygade IF Hallby HK ut ledningen fram till en 24–16-seger.

I den andra gruppmatchen möttes IK Sävehof och Lugi HF. Det vinröda laget inledde bäst med tre raka mål. IK Sävehof hade svårt att göra sitt första mål; Lugis målvakt Anna Danielsson höll nollan i drygt sju minuter. Sedan gjorde dock Partillelaget sju raka mål. Lundensarna kunde dock parera och efter halva matchen var Sävehofs ledning endast ett mål. Andra halvlek var i långa perioder jämn. Lugi HF gjorde dock ett litet ryck med fyra raka mål mellan matchminut 44 och 48 och det räckte för att sig fram till en 24–21-seger.

I grupp 2 hade Kärra HF:s Ketsia Mumbonga och Moa Svensson stor uppvisning med åtta respektive sju av lagets sammanlagt 25 mål. Skuru IK hade sammanlagt elva olika målskyttar. Utvecklingen var tydlig laget från Nacka stretade mot men Kärras två lokomotiv drog obönhörligt sitt lag mot seger. Slutresultatet skrevs till 25–21 till Kärra HF:s fördel.

Västderbyt Alingsås HK–Önnereds HK inleddes lite trevande. Lagen höll jämna steg och kände på varandra. Sedan lade Önnereds HK in en extra växel. Laget drog snabbt ifrån fram till en femmålsledning i halvtidsvilan. Alingsås HK kunde sedan inte stå emot och Önnereds HK kunde defilera och vann till slut med 28–14.

P18

Grupp 1 inleddes med mötena Önnereds HK–Alingsås HK och Hammarby IF HF–IK Sävehof. Västderbyt inleddes jämnt, men med ett litet övertag för Önnereds HK. Med en imponerande bredd med sju olika målskyttar, hade Önnereds HK efter 18 minuter gått ifrån till en 9–6-ledning. Resten av halvleken höll dock Alingsås HK jämna steg fram till 12–9. Det försprånget skapade lugn för det gröna laget och som mest ledde det med sju mål. På slutet kunde Alingsås HK snygga till siffrorna lite grand. Slutresultatet skrevs till 27–25.

Hammarby IF HF–IK Sävehof var en match med två ansikten. De första 35 minuterna var det Partillekillarna som satt i förarsätet. Det var tätt och tufft men Sävehof hade hela tiden ett övertag. Sedan bytte matchen skepnad. Det grönvita laget lyckades göra fem raka mål och plötsligt var det ombytta roller. IK Sävehof studsade tillbaka men Hammarby IF HF behöll kylan och kunde föra matchen till en 27–25-seger. Hammarby IF HF:s Oscar Ståhl och IK Sävehof gjorde med sina åtta mål flest mål i sina lag.

Grupp 2 inleddes med Skånederby när OV Helsingborg HK och Ystads IF HF ställdes mot varandra i en målrik match. Matchen började lite trevande, men sedan tog det fart. Ystads IF HF var lite tyngre och mer effektivt och drog ifrån till en sexmålsledning. Collin Tønnesen var med sina sex mål i första halvlek starkt bidragande. I andra halvlek bevakade Ystad sin ledning och kunde bekvämt vinna med 32–26. Collin Tønnesens målproduktion uppgick till tio mål. Liam Hultberg gjorde åtta mål.

I den andra gruppmatchen ställdes HK Silwing/Troja mot HK Malmö där den senare började frejdigt med tre raka mål. Det tog fyra minuter innan Silwing vaknade till. Därefter böljade matchen fram och tillbaka innan Malmö kunde avsluta halvleken med ytterligare tre raka mål fram till en knapp 12–11-ledning. I andra halvlek orkade inte HK Silwing/Troja stå emot HK Malmös press. Malmöiterna drog ifrån fram till en klar 23–18-seger.

Publicerad: 2024-04-26

Senast uppdaterad: 2024-04-26

Författare: Adam Engström