Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarparet om förberedelser och förväntingar inför två debuter

Line Welin och Alice Watson har nominerats till både British Handball Super Cup i Skottland och U18 VM (damer) i Kina för första gången. Svenskhandboll.se fick en lång intervju med domarparet där de delar med sig av sina förberedelser, förväntningar och tankar kring att vara förebilder och domare på den internationella scenen.

Bilden: Line Welin, t. vänster, och Alice Watson, höger. Foto: Rasmus Tynander.

Grattis till nomineringarna! Hur känns det att få chansen att vara en del av dessa evenemang för första gången?

- Tack så mycket! Det känns bra såklart! Nomineringar är alltid ärofyllda och extra roligt är det att få åka iväg och uppleva ny kultur och handboll. Det är ju två väldigt olika evenemang, en nominering tillsammans med ett annat EHF-par för att döma en nationell tävling och en nominering tillsammans med ett tjugotal andra domarpar för att döma ett världsmästerskap. Med det sagt ska det bli oerhört roligt att få uppleva båda, även om det kommer att bli två helt olika upplevelser!


Hur har ni förberett er
för att vara redo för den utmaning som väntar?

- Inför British Handball Super Cup nu i helgen har fokus legat på damernas slutspel här i Sverige, så vi har många matcher i benen och känner oss inne i matchtempo vilket såklart kommer att gynna oss under helgen där vi ska döma fyra matcher totalt. Det är fördelen med att åka på nomineringar under säsong, att vi redan är inne i ett flow! Inför UVM i Kina blir det en hel del regelplugg i sommar och matchanalyser, både tillsammans och individuellt, men vi har också inlett ett samarbete med Pontus Axell (Svenska Handbollförbundets träningsrådgivare för ungdomslandslagen, reds. anm.) för att slipa på vår fysiska status. Vi kommer också att döma Scandinavian Open för herrar U18 några veckor innan VM för att komma tillbaka in i matchtempot. Utöver det har vi också stor hjälp av vår coach, Henrik Mäkinen, som inte bara genomför matchanalyser tillsammans med oss utan han har också enormt mycket erfarenhet av sådana här mästerskap vilket gör att han kan förbereda oss på bästa sätt.

Vad ser ni mest fram mot med att döma de båda?

- British Handball Super Cup som är först ut är en turnering där vi, trots att vi aldrig dömt i Storbritannien innan, känner oss ganska rutinerade i sammanhanget! Vi dömde Final4 i ATG Svenska cupen tidigare under säsongen och det här är ett liknande upplägg, och vi var också iväg tillsammans med Storbritanniens U18- och U20-landslag på damsidan och många av spelarna där spelar i de bästa klubbarna nationellt. Det ska också bli väldigt roligt att besöka ett land där handbollen fortfarande är under utveckling, dels för att få nya perspektiv på sporten men också för att knyta kontakter med alla eldsjälar som jobbar runt sporten.

Mästerskapet i Kina blir i stället en helt ny upplevelse för oss! Vi är fortfarande ett nytt par internationellt och åker på mästerskapet med ett helt gäng rutinerade internationella domare, vilket blir oerhört lärorikt för oss. Det ska bli så kul att få döma så stora matcher, men också att få vara en del av något så häftigt som ett VM! Vi är bekanta med ett gäng av delegaterna som ska dit som vi haft under säsongen, så vi ser fram emot att få ännu mer verktyg för att utveckla vårt domarskap både nationellt och internationellt. Ingen av oss har heller varit i Kina tidigare, så bara det blir en upplevelse att minnas!

Hur ser ni på konkurrens och intensitet som ni förväntar er att möta under dessa evenemang?

- Under turneringar och mästerskap vi har dömt genom åren har vi fått lära oss att det bara är den egna prestationen man kan påverka, så vi får helt enkelt göra det bästa av situationen! Med det sagt har vi ju olika förväntningar beroende på vad det är för matcher vi ställs inför, samt hur många andra par det är på plats. I Skottland kommer vi som sagt bara ha sällskap av ett annat par, så konkurrenssituationen där är inget vi lägger någon vikt vid utan det ska bli roligt att döma i ett annat land och uppleva lite ny handboll.

Under UVM har vi en helt annan situation och där är vi väl medvetna om att vi, tillsammans med fem andra domarpar, är helt nya i sammanhanget. Så under detta mästerskap förväntar vi oss inte de bästa matcherna och har inte heller det som mål, utan här kommer fokus ligga på att göra bra ifrån oss i de matcher vi dömer samt suga åt oss så mycket kunskap som möjligt.Vi vill visa att vi hör hemma på den nivån, så att vi kan komma tillbaka och konkurrera också i framtiden.

Vilka är de största skillnaderna mellan att döma i en nationell turnering och en internationell turnering?

- Det finns många! Vi har redan varit lite inne på konkurrenssituation och intensitet, men bara längden på mästerskapet är ju något som är en stor skillnad. Att vara borta så länge och prestera på topp är påfrestande, och då är det inte bara matcher som ska dömas utan även löptest, regelprov och klippdiskussioner hör till förberedelserna. Det är också en helt annan bevakning under UVM med delegat på varje match och matchanalyser.

Kan ni dela med er av några minnesvärda eller lärorika erfarenheter från tidigare turneringar?

- Under vår första säsong som internationella domare har vi fått resa en hel del, så vi vet hur vi påverkas av flygresor både psykiskt och fysiskt. Resan till Skottland blir ganska lik de resorna vi har haft, med skillnaden att vi dömer fler matcher under dagarna vi är borta. Så till Skottland har vi inget konkret exempel kanske, men vi har hittat rutiner som fungerar för oss och lägger mycket fokus på mat och återhämtning.

UVM blir nog snarlikt mästerskapet vi var i väg på förra sommaren i Litauen, om än lite längre resa och längre period, och där hade vi lite mer dötid mellan matcherna. Mästerskapen har vanligtvis någon vilodag och när man inte sitter som reservdomare eller dömer själv är det viktigt att man ändå håller fokus och att vi ger oss själva de bästa förutsättningarna när en matchnominering väl kommer. Så mycket fokus på mat/träning/återhämtning och viktigt att inte fastna för mycket på hotellrummet, men inte heller vara ute i solen och värmen en hel dag. När man dömer flera matcher under en period som det blir här, är det också viktigt att inte ta till sig för mycket av den feedbacken man får på en gång, för då riskerar man att förändra för mycket samtidigt och då blir det pannkaka. Det fick vi uppleva first hand under Sverigecupen 2016.

Hur ser era mål och framtidsplaner ut?

- Vi jobbar tydligt med målsättning och detta har verkligen varit en säsong full av debuter och uppnådda mål, vilket är väldigt roligt, men framöver kommer det handla mycket om etablering. Vi har pratat mycket om att vi vill visa att vi hör hemma på UVM, och det gäller i många andra sammanhang också där vi fortfarande är nya; däribland Handbollsligan (herr) och damernas European League. Lite mer kortsiktiga mål är att få IHF-status (vi åker på UVM som IHF Candidates, vilket är ett stort steg på vägen), och att göra debut i herrarnas European Cup. Vårt långsiktiga mål kan man sammanfatta som att vi vill döma de bästa spelarna, i de tuffaste matcherna på de största arenorna!

Har ni märkt av några särskilda utmaningar som kvinnliga handbollsdomare, och hur hanterar ni i så fall dem?

- Den här frågan är alltid svår, för vi har aldrig upplevt några särskilda utmaningar kopplade till att vi är just kvinnor. Det som sticker ut är ju att vi är så få kvinnor som dömer, och det är väldigt tråkigt. Där ligger utmaningen i hur man ska rekrytera fler kvinnliga domare, men framförallt också hur man ska behålla dem. Utmaningarna vi möter handlar framförallt om work-life-balance, det vill säga att få ihop sitt vardagliga jobb med alla resor och matcher, men sen också att hinna med träning, återhämtning och matchförberedelser utöver det. Det är heller ingen hemlighet att domare har ett ganska speciellt arbetsklimat, vilket ibland också innebär att hantera tuffa matcher eller kritiska tankar. Där får man ju se till individen och den strukturella situationen för oss domare snarare än kön. Något som har hjälpt oss mycket på vår resa är de kvinnliga paren som banat väg för oss, inte minst Monika Hagen som också varit en värdefull mentor för oss, men också systrarna Bennani som alltid erbjudit tips och stöd i alla situationer. Internationellt ser vi kvinnliga domarpar som exempelvis systrarna Bonaventura från Frankrike samt Tanja Kuttler och Maike Merz från Tyskland som dömer i både damernas och herrarnas internationella mästerskap.

Ni är också förebilder inom handbollen för andra, hur ser ni på er roll som det?

- Vi vet ju själva hur viktiga våra förebilder har varit för oss, så det är superviktigt för oss att hjälpa till nedåt i leden och göra skillnad. Tiden som blir över efter egna domaruppdrag är knapp, men vi har mycket kontakt med unga domare, är aktiva mentorer båda två och har varit delaktiga under turneringar som Sverigecupen, Hallbybollen och Gymnasie-SM som instruktörer. Att vara domare är inte alltid helt lätt, men framför allt inte att vara en ung domare som behöver hantera ungdomar, tränare, föräldrar och andra yttre faktorer samtidigt som man försöker lära sig en ny roll och prestera så bra som möjligt. Så för att kunna behålla så många domare så länge som möjligt tror vi att stöd uppifrån och runtomkring är den stora skillnaden. Därför ser vi det som en självklar del av vårt jobb, både som domare och som förebilder.

Kan ni dela med er av några tips eller råd till personer som funderar på att bli handbollsdomare?

-Våga prova bara! Det var ingen av oss som för nio år sedan trodde att vi skulle stå här idag, mitt i damernas slutspel här i Sverige, snart på flyget till Edinburgh för att döma British Handball Super Cup och med UVM i Kina i sikte, men så blev det. Vårt framgångsrecept har varit att skynda långsamt, ha roligt på vägen och att omge oss med människor vi litar på. Det har varit viktigt för oss att ha folk att prata med för att kunna hantera allt som en elitdomarkarriär innebär.

Tack för att ni tog er tid att svara och lycka till, både i helgen och senare i sommar!

-Tack!

 

Publicerad: 2024-05-18

Senast uppdaterad: 2024-05-18

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!