Gå till innehåll

Svensk handboll

Svensk handboll

Kompletterande insatser för ledarstöd

Som förberedelse för införandet av Fritidskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genomför Svenska Handbollförbundet en omfattande satsning på rekrytering och utbildning av ledare inom svensk handboll.

På denna hemsida kan du läsa mer om:

  • Hur du söker vårt nya projektstöd för ledarrekrytering
  • Hur du anmäler dig till vårt utbildningsprogram för ledare
  • Hur du anmäler dig till träffar för unga ledare - Hand the Ball

Genom dessa tre satsningar– projektstöd för ledarrekrytering, utbildningsprogram för nya och erfarna ledare och träffar för unga ledare inom Hand the Ball Länk till annan webbplats. – vill vi skapa fler möjligheter för engagerade personer att bli en del av handbollsfamiljen. Målet är att fler barn och unga, särskilt i områden där få spelar handboll idag, ska få möjlighet att delta och få en meningsfull fritid.

Projektstöd för utbildning och rekrytering av ledare

Föreningar kan ansöka om upp till 25 000 kronor i projektstöd för att rekrytera och utbilda ledare i områden där idrotten har svårt att nå ut. Detta stöd riktar sig särskilt till föreningar som vill rekrytera och utbilda ledare från segregerade områden. Ansökan är öppen fram till den 15 november 2024.

TRÄFFAR FÖR UNGA LEDARE

Under hösten 2024 erbjuder SHF unga ledarträffar genom konceptet Hand the Ball. Dessa träffar, riktade till unga ledare i åldrarna 15–25 år, hålls i samarbete med de fem handbollsdistriktsförbunden. Deltagarna får kostnadsfri vidareutbildning inom ledarskap, inkludering och hur man skapar aktivitet i olika miljöer. Träffarna är en möjlighet för unga ledare att bygga nätverk och utvecklas i sin roll med stöd från både distrikten och sina lokala föreningar.

Unga ledarträffar

Du väljer den plats som passar dig bäst och anmäler dig via anmälningslänkarna nedan:

17 november Helsingborg » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

30 november Jönköping » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

21 december Hudiksvall » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

6 januari Luleå » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Södertälje TDB

UTBILDNINGSPROGRAM FÖR LEDARE

Utbildningsprogrammet riktar sig till både nya och erfarna ledare i föreningar som redan är, eller planerar att bli, verksamma i områden där få barn spelar handboll. Under utbildningen kommer du att få lära dig hur du skapar inkluderande aktiviteter för alla, oavsett förkunskaper, och hur du planerar samt genomför aktiviteter utanför de traditionella handbollsmiljöerna. Du får även testa Hand the Ball-konceptet och olika tävlingsformer som främjar gemenskap och rörelseglädje, samtidigt som du utvecklar och reflekterar över ditt eget ledarskap. Utbildningen är kostnadsfri, och du får en ryggsäck fylld med Hand the Ball-material som du kan använda i din verksamhet.

Utbildningsprogrammet består av tre utbildningstillfällen: en digital uppstart, en fysisk träff och en digital uppföljning. Här kan ni läsa mer om vilka datum och platser som gäller, samt anmäla er via anmälningslänkarna.

Digital uppstart

20 oktober eller 7 november kl. 18:00 - 19:30.
I anmälan väljer du det datum som passar dig.

Under den digitala uppstarten kommer ni att träffa forskaren Johan Högman och Petra Jacob, årets eldsjäl 2023 och grundaren av Lebi Skol IF.

Digital uppföljning

28 november kl. 18:00 - 20:00.

Den 28 november får ni chansen att ta del av Johanna Wibergs insikter och erfarenheter som ledare.


Möt Johan Högman

Johan Högman är lektor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet. Hans forskning berör barns och ungas fysiska aktivitet ur ett pedagogiskt perspektiv och ett särskilt fokus riktas mot de barn som rör på sig minst. Johan undervisar också inom idrotts- och hälsocoaching samt på olika lärarprogram.

Möt Johanna Wiberg

Johanna Wiberg är tidigare lagkapten i landslaget med 151 landskamper och utsågs till "Årets handbollsspelare i Sverige" 2009. Idag kombinerar Johanna rollerna som assisterande förbundskapten och lärare i psykologi och idrottsspecialisering i handboll.

Möt Petra Jacob

Petra Jacob är grundare och verksamhetsledare för Lebi Skol-IF, och utsågs till Årets Eldsjäl alla kategorier 2023. Hon har personligen upplevt idrottens och föreningslivets betydelse under sin uppväxt i Södertälje.


Satsningarna möjliggörs tack vare stöd från regeringen och Riksidrottsförbundet och kompletterar vårt pågående arbete för ökad mångfald och inkludering inom svensk handboll. Initiativ som Idrottsklivet och Återstartsstöd är exempel på befintliga insatser som redan gör skillnad.

Vad är Fritidskortet?

Fritidskortet är ett regeringsuppdrag som ska ge barn och unga i åldrarna 8–16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv.

läs merÖppnas i nytt fönster.

Kompletterande insatser

18 april beslutade regeringen om kompletterande insatser inför införandet av fritidskort för barn och unga.

läs merÖppnas i nytt fönster.